یادداشت؛
مقایسه متروهای دنیا با ایران؛ شهروندان را فارغ از جنسیتشان ببینیم
رسول کشت پور، کارشناس مدیریت شهری
توسعه و بهبود زیرساخت سیستم حمل و نقل در جهان به خصوص برای شهرهای پیشرفته اهمیت قابل توجهی دارد چرا که با توسعه این سیستم، سطح رضایت از زندگی شهروندان، موقعیت اجتماعی و اقتصادی شهر هم بهبود پیدا می کند.
کاهش ترافیک و آلودگی هوا، افزایش بهرهوری سوخت و ارتقا وضعیت سلامت شهروندان از جمله مزیتهای یک سیستم حمل و نقل پیشرفته است. برنامه زمانی منظم وسایل حمل و نقل عمومی، سرعت و قابلیت دسترسی، ایمنی و تمیز بودن آنها، هوشمندی در پرداخت هزینهها و تجهیز به نقشههای مسیریاب از جمله مولفههای موثر در تعیین پیشرفتگی یک سیستم محسوب میشود بر همین اساس به چند نمونه موفق دنیا اشاره می کنم .
- برلین، فرانکفورت و مونیخ در آلمان
شبکه کارآمد حمل و نقل در سراسر آلمان از جمله در شهرهای برلین، فرانکفورت و مونیخ، بسیار پاکیزه، منظم و کاملا قابل دسترس است که شهروندان را در زمان کمی به گوشه و کنار شهرها منتقل میکند. قطارهای مترو، اتوبوسها، ترامواها همگی این اطمینان خاطر را به شهروندان میدهد که مجبور نیستند زمانی طولانی را منتظر وسایل نقلیه و یا در ترافیک بمانند. قطارهای زیرزمینی مونیخ بسیار دقیق، منظم و ایمن است و از نظر زمانی با قطارهای زمینی شهر هماهنگ شده است. بلیط مترو به صورت ماهانه، هفتگی و یا روزانه قابل خریداری است و اپلیکیشنهای تلفن همراه مربوط به آنها نیز قابل دسترس است. سیستم حمل و نقل آلمان یکی از راحتترین و در دسترس ترین شبکههای حمل و نقلی دنیا به شمار میرود که با دقت بسیار طراحی شده است به طوری که معلولین به راحتی از آن استفاده میکنند.
- زوریخ در سوئیس
زوریخ یکی از شهرهایی است که در لیست برترین سیستم های حمل و نقل عمومی جهان قرار گرفته است. شبکه حمل و نقلی که دولت سوئیس برای عموم محیا کرده بسیار تمیز و منظم است و به ایمنی شهرت دارد. نظم این سیستم جای هیچ استرسی برای دیر رسیدن به مقصد باقی نمی گذارد. مسیرهای سیستم حمل و نقل عمومی زوریخ به مناطق مختلف در سطح شهر تقسیم میشود و قیمتها با توجه به محدوده سفر نیز متفاوت است.
- نیویورک در آمریکا
ساختار مترو زیرزمینی نیویورک قطعا یکی از دست آوردهای با ارزش آمریکاییها به شمار میآید. نیویورک یکی از معدود مکان های جهان است که با استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی آن می توان به راحتی به تمام نقاط شهر دسترسی پیدا کرد. شبکه کارآمد اتوبوسها و قطارها در هر پنج منطقه اصلی شهر نیویورک کار می کند. جالب اینجاست که حتی اگر شما بخواهید به خارج از شهر سفر کنید ایستگاهی به نام "پن" شما را به قطارهایی که به دیگر نقاط کشور میبرند، منتقل میکند.
- دبی در امارات متحده عربی
یکی دیگر از شهرهایی که سیستم حمل و نقل قابل توجه و موفقی دارد دبی است. مسئولیت سیستم حمل و نقل عمومی این شهر به عهده اداره راه و ترابری آن است که تاکسی های آبی و کشتیهای کوچک مسافربری درون شهری را نیز مدیریت میکند . آژانسهای حمل و نقل در دبی خدمات ویژهای ارائه میدهد به ویژه اینکه گردشگران را به مکانهای دیدنی معروف شهر منتقل میکند و خدماتی شامل وعده های غذایی مختصر و ارائه نقشه شهر را نیز برای آنها فراهم میآورد.
- مسکو در روسیه
سیستم مترو روسیه بسیار پیشرفته است و یکی از زیباترین سیستمهای حمل و نقل جهان به حساب میآید. مکانی که قبلا به عنوان پناهگاه جنگی زیرمینی در مسکو استفاده میشده امروزه به ایستگاه های فاخر مترو تبدیل شده است. مسافران در این شهر حداکثر چهار دقیقه منتظر رسیدن قطار بعدی می مانند که این در مورد همه ایستگاهها و تمامی ساعات شبانه روز صدق می کند.
حالا تصور کنید مورد بعدی برای توصیف ، ایران باشد !
تهران در ایران و چالش واگن بانوان
وضعیت ما شاید وضعیت بدی نباشد ، اما در سطح مطلوبی هم نیست. تمام این کشورها که شمردیم سالها پیش از این شرایطی که ما امروز داریم گذشته اند . ما با چهل سال تاخیر ، امروز باید شهروند را فارغ از جنسیتش ببینیم. منکر مسایل و مشکلات بانوان در واگن های قطار، ناامنی و حتی بزه از جانب آقایان نمی شوم اما این مشکلات در کوچه و خیابان هم وجود دارد. اخیرا از کوچه پس کوچه به خیابانها و شریانهای اصلی هم رسیده که راه کاهش آن ارتقا سطح حمل و نقل ، افزایش واگن ها و کاهش مدت زمان انتظار برای توقف واگن ها در ایستگاه ها است.
نکته ی طلایی این است که به جای استفاده تبلیغاتی از فضاهای در اختیار تلاش برای آموزش شهروندان لازم است. اگر قرار باشد مانع از ورود آقایان به داخل واگن ها شویم راه آن آموزش است نه نگهبان و حریم بان ! خود خانم ها باید مانع از ورود آقایان شوند . آقایان باید در رعایت حقوق بانوان پیشقدم باشند به گونه ای که حتی نیاز به تذکر یا رفتار قانونی نباشد .
افزایش سطح آگاهی شهروندان نکته کلیدی در مدیریت شهر بوده که ما هزار نهاد برای آن تعریف و ایجاد کردیم اما کارکرد مطلوب ندارند .
ما فضای مطلوب برای آموزش شهروند داریم. شهروند اگر مترو را برای تردد انتخاب کرده یا اگر ناچار به استفاده از مترو هست یعنی خواسته یا ناخواسته می تواند در معرض آموزش قرار بگیرد.
ما می توانیم از زبان هنر بهره ببریم ، می توانیم قوانین سازگار با حقوق شهروند وضع کنیم و با جلب مشارکت خود او ، شرایط را تلطیف کنیم تمرکز باید بر روی رفاه بیشتر شهروند باشد .
همزمان باید برای رشد آگاهی او و نظم پذیری و قاعده مندی او برنامه ریزی و تلاش کنیم .
ارسال نظر